Fibra de cânepă | Proprietățile și caracteristicile cânepei

Tulpina de cânepă din care se extrag fibrele este dreaptă şi prezintă ramificaţii la partea inferioară. Lungimea ei este cuprinsă între 1 şi 3 m, iar grosimea variază de la 4 la 8 mm. Ţesuturile anatomice din coajă sunt mai complexe în comparaţie cu inul.

Tulpinile de cânepă, pentru fibre textile, se apreciază după: culoarea predominantă, care de obicei este galben - verzuie sau galbenă; lungimea la un anumit procent de plante; grosimea şi umiditatea.

 

Proprietăţi fizice ale fibrei de cânepă 

Lungimea celulelor de cânepă este cuprinsă între 3 şi 55 mm (în medie 22 mm), iar grosimea între 5 şi 50 micrometri (în medie 22 micrometri). Celulele sunt mai puţin transparente şi mai neregulate în diametru decât cele de in, iar vârful lor este rotunjit ori ramificat. Fineţea fibrelor elementare este cuprinsă între Nm 3.000 şi Nm 5 000.

Lungimea fibrelor tehnice variază în limite foarte mari. Astfel, lungimea fibrelor tehnice din fuior este mai mare de 50- 65 cm. Culoarea fibrelor variază. în general, este cenuşiu - verzuie şi tinde spre alb.

Masa specifică a cânepii este de 1,43 - 1,48 g/cm3 Spre deosebire de in, cânepa nu rezistă la căldură, deoarece fibrele plesnesc din cauza presiunii şi a temperaturii. Acesta este unul din motivele pentru care cânepa nu se recomandă pentru lenjerie de pat, care trebuie spălată şi călcată des.

Repriza fibrelor de cânepă şi in este de 12 %.

Proprietăţi mecanice ale fibrei de cânepă

Rezistenţa specifică a fibrei de cânepă este de 41 - 52 cN/tex. Aceasta depinde printre altele de gradul de maturitate. Cânepa de vară (masculină) este mai puţin rezistentă decât cea de toamnă. Rezistenţa fibrelor este cu atât mai mare, cu cât acestea provin dintr-o zonă a tulpinii mai apropiată de rădăcină.

Fibrele dintr-un mănunchi de cânepă sunt mai puternic consolidate între ele decât cele de in, datorită conţinutului mai mare de lignină şi substanţe pectice.

Alungirea la rupere este 3-5 %.

Proprietăţi chimice

Faţă de acizi şi baze cânepa se comportă aproximativ la fel ca inul. Compoziţia chimică a fibrelor de cânepă este următoarea:

celuloză :   77 %;

substanţe pectice : 9,31 %;

ceruri şi grăsimi: . 0,56%;

substanţe minerale : 1,57 %;

substanţe solubile : 3,48 %:

apă : 8,08 %.

Acizii minerali diluaţi (5 %) la rece, nu degradează fibrele de cânepă. Acidul sulfuric, folosit în concentraţii mari de aproximativ 70 %, degradează puternic cânepa, producând hidroliza celulozei.

Bazele diluate, în concentraţii mai mari de 18 - 19 %, produc modificări structurale în fibră.

{jcomments on}