Structura țesăturilor textile
Ţesătura este un produs textil, realizat prin îmbinarea în unghi drept a cel puţin două sisteme de fire: un sistem dispus longitudinal denumit urzeală şi un sistem dispus transversal denumit bătătură.
Componentele structurale de bază ale ţesăturii sunt firele.
Acestea vor determina structura ţesăturii prin caracteristicile proprii şi prin desimea lor. Ţesătura obţinută din îmbinarea cu o anumită legătură a firelor de urzeală cu cele de bătătură, are de asemenea o serie de caracteristici considerate ca fiind de bază, respectiv gradul de ondulare a firelor, grosimea şi masa ţesăturii. Alături de aceste caracteristici de bază, care sunt menţionate în norma internă şi certificatul de calitate al produsului, mai pot fi amintite ca mărimi fizice ce definesc ţesătura, densitatea aparentă, greutatea specifică şi porozitatea.
Structura ţesăturii este un termen general care se referă la caracteristicile întregului ansamblu reprezentat de ţesătură. Structura ţesăturii determină implicit proprietăţile acesteia şi conferă produsului o valoare de utilizare.
Pentru clasificarea ţesăturilor pot fi stabilite mai multe criterii care ţin seama de natura materiei prime, destinaţia produselor, lăţimea sau masa ţesăturilor, legătura folosită sau aspectul ţesăturii.
Firele de urzeală sunt întotdeauna paralele cu marginea ţesăturii şi au fineţea, uniformitatea şi torsiunea mai mare decât a celor de bătătură.
Legătura țesăturii
Ţesătura este un produs textil realizat din cel puţin două sisteme de fire: unul dispus longitudinal denumit urzeală şi celălalt dispus transversal denumit bătătură. Regula după care se îmbină firele acestor două sisteme se numeşte legătură.