Proprietățile fizico-chimice ale fibrelor textile de clorofibră

Clorofibra este un polimer de clorură de vinil. Fibrele sunt obţinute plecând de la un cablu constituit din 500.000 până la 1.000.000 de filamente. Acest cablu este tăiat la lungimi diferite în funcţie de domeniul de utilizare. Fibrele pot fi colorate în masă sau prin vopsire.

Clorofibra se prezintă la ora actuală sub formă de multifilamente şi fibre (Teijin) şi sub formă de fibre (Rhovyl). Sunt comercializate două tipuri de clorofibre: L9, un homopolimer de PVC; ZCS, un amestec de doi polimeri cloraţi. Clorofibra este livrată sub formă de fibre în baloturi sau sub formă de bandă pieptănată, crudă sau colorată, titlul fibrelor fiind: 2,4-3-3,5 şi 6,5 dtex pentru tipul L9 şi 2,8-3,9-5,6-7,5 dtex pentru clorofibra ZCS. Există de asemeni alte două tipuri de clorofibre care au proprietăţi de contracţie foarte' ridicate, până la 60%: Retractyl şi Fibravyl comercializate cu un grad mare de alb, crude sau vopsite.

Trebuie subliniată existenţa unei foarte recente fibre , Rhovyl AS, care prezintă proprietăţi antibacteriene permanente. Această fibră este obţinută prin dizolvarea în soluţia de polimer PVC a unui agent antiseptic. Acest agent este total integrat în polimer şi rezistă astfel la spălările succesive. Aceste proprietăţi suplimentare nu modifică în nici un fel caracteristicile fibrelor Rhovyl standard.

 Proprietăţi fizice ale fibrelor de clorofibră

Densitatea celofibrei este de 1,37 g/cm3. Clorofibra prezintă o masă volumetrică ridicată cuprinsă între 1,3 g/cm3 pentru tipurile stabilizate şi 1,4 g/cm3 pentru celelalte sorturi mai orientate.

Conţinutul de umiditate este cuprins între 0,05 şi 0,1 %. Clorofibra este impermeabilă la apă şi nu reţine decât lichidul fixat prin capilaritate. Într-o atmosferă saturată de vapori de apă la 40°C, masa produsului textil nu creşte decât cu 0,13% după o durată de 4 ore. Nu se observă nici o pierdere de rezistenţă în stare udă.

Proprietăţi electrice: triboelectricitate. Toate clorofibrele sunt excelenţi izolatori termici. În contact cu pielea, frecările determină încărcarea cu electricitate statică de polaritate negativă. Această triboelectricitate negativă joacă un rol important în vasodilatarea superficială a pielii (studiu realizat de CHRU-Dijon).

Contracţia termică a clorifibrei. Contracţia termică este relativ scăzută. Clorofibrele de tip L9 şi ZCS au contracţii nule la 100°C. La 115°C se înregistrează o contracţie de 20 % pentru tipul L9 şi de 8 % clorofibrele ZCS. Este evident că după alte tratamente mecanice contracţiile pot fi diferite.

Proprietăţi mecanice specifice fibrelor de clorofibră

Rezistenţa specifică

Identică în stare uscată şi umedă, rezistenţa specifică variază în funcţie de tipul fibrelor astfel:

L9

0,10 - 0J5 N/Tex;

ZCS

0,15-0,20 N/Tex;

Teveron III

0,24-0,28 N/Tex;

Teveron

0,29 - 0,36 N/Tex


 
Alungirea la rupere

Identică în stare uscată sau udă, variază astfel:

L9

90-100%;

ZCS

40 - 60 %;

Teveron III

40-50 %;

Teveron

9-14 %.

   

Modulul de elasticitate

L9

1,0 N/Tex;

ZCS

1,5 N/Tex;

Teveron III

2,45-2,8 N/Tex;

Teveron

2,9-4,3 N/Tex.

Rezistenţa la abraziune

Rezistenţa la abraziune a clorofibră este scăzută situându-se între cea a mătăsii naturale şi cea a acetatului.

Proprietăţi termice

Nu se poate vorbi de punct de fuziune în cazul clorofibrelor, deoarece se descompun înaintea punctului de fuziune termică. Clorofibrele încep să se degradeze spre 160°C.

Proprietăţi chimice ale fibrelor de clorofibră

În general clorofibrele posedă o importantă inerţie faţă de agenţii chimici. Practic sunt insensibile la acizi, chiar în soluţii concentrate. Rezistenţa la acţiunea bazelor este comparabilă cu cea faţă de acţiunea acizilor. Bazele organice conferă o uşoară nuanţă brună fibrei fără a o degrada fizic. Rezistenţa clorofibrelor la oxidanţi este excelentă. Se observă o umflare a clorofibrei în solvenţi ca: cetone, esteri, fenoli, amine, hidrocarburi aromatice.

Clorofibra este solubilă la rece în ciclohexan , nitrobenzen şi amestec 50/50 acetonă şi sulfură de carbon.

 Alte proprietăţi specifice fibrelor textile clorofibră

Conductibilitate termică scăzută (0,16 W/m/°K);

Căldură specifică scăzută (934 J/kg/°K) - Coeficient de absorbţie fonică ridicat.

Neinflamabile: Indice Limită de Oxigen (LOI) = 38 - 46. Decontaminare radioactivă uşoară.