Proprietățile fizico-chimice ale fibrelor de polipropilenă PP

Polipropilena standard se prezintă sub formă de fire monofilamentare şi polifilamentare şi fibre. Fibrele se obţin prin tăierea cablului la lungimi în funcţie de destinaţie, sunt tratate antistatic, încreţite şi colorate în masă. Propilena înalt rezistentă se prezintă sub forma de fire monofilamentare sau polifilamentare, care se obţine prin filare cu răcirea cu apă şi filare prin răcirea cu aer, utilizată mai frecvent, dar are rezistenţa mai mică, faţă de filarea cu răcirea cu apă.

Polipropilena fibrilată obţinută prin fibrilarea unei benzi realizată prin acţiunea unui cilindru cu ace, care spintecă banda.

Firele monofilamentare şi polifilamentare standard au fineţea între 200 - 1000 dtex şi 1000 - 3000 dtex pentru înalt rezistenţă. Fibrele au fineţea între 2,8 - 30 dtex şi lungimea 40 - 90 mm.

Proprietăţi fizice ale polipropilenei

Masa moleculară a fibrelor de polipropilenă este între 150 000 - 350 000.

Densitatea este de 0,91 g/cm3. Polipropilena este cea mai uşoară şi singura care are densitatea mai mică ca 1. Umiditatea: repriza este 0,05%

Contracţia la aer uscat:

la 130°C este 2-4 % pentru propilena standard;

la 150°C este 30-50% pentru propilena înalt rezistentă.

Contracţia la apă fierbinte: 0,5%

Proprietăţile mecanice ale fibrelor de polipropilenă

Rezistenţa în mediu uscat:

0,54 N/tex (standard)

0,7 - 0,95 N/tex (înalt rezistenţă), iar în stare umedă nu prezintă pierdere de rezistenţă.

Alungirea la rupere în mediu uscat sau umed este 18 - 25% (standard) şi 8 - 10% (înalt rezistentă).

Modulul de elasticitate, în mediu umed sau uscat, este cuprins între 4 - 8 N/tex.

 Proprietăţile termice ale fibrelor de polipropilenă

Punctul de topire este între 160 - 165°C, iar la 125°C începe înmuierea. Polipropilena arde cu o flacără galbenă şi fumul are miros de parafină, se topeşte formând o biluţă.

Proprietăţile chimice ale fibrelor de polipropilenă

Acţiunea acizilor şi bazelor nu are nici o influenţă.

Acţiune slabă a solvenţilor pe bază de clor. La rece, poate fi considerată ca insolubilă în toţi solvenţii. Se dizolvă încet la fierbere în solvenţi ca paraclorobenzen şi decalină.

Alte proprietăţi: este un foarte bun izolator termic. Conductibilitatea termică este mai mică decât a fibrelor de lână. Are o rezistenţă mică la acţiunea UV şi la intemperii.