Clase de coloranti pentru fibre celulozice

Clasa de coloranti

Descriere generala

Utilizari

Directi

Domeniu complet de culori, aplicare simpla, pret redus de cost, rezistente moderate care pot fi îmbunatatite prin retratare diferite.

In mod obisnuit sunt folositi pentru textile de calitate medie, în principal pentru fibre celulozice dar pot fi folositi si pentru lâna si matase naturala.

Azoici insolubili

Domeniul de culori este limitat: oranj, rosu, albastru; nuante stralucitoare la pret scazut; dificil de aplicat; rezistenta la frecare poate fi scazuta daca sunt aplicati incorect ; sunt cunoscuti si sub numele de coloranti de gheata deoarece se foloseste gheata în timpul aplicarii lor.

Se folosesc în principal pentru fibre celulozice (pentru imprimare si vopsire).

Reactivi

Domeniu complet de culori; aplicare simpla; realizeaza legaturi chimice covalente cu fibra; rezistenta buna a culorilor; mai scumpi decât alte clase de coloranti

Cei mai folositi coloranti pentru bumbac din cauza domeniului larg de culori si rezistentei bune a culorilor; se folosesc pentru fibre celulozice, proteice si poliamidice (vopsire si imprimare)

Cu sulf

Domeniu limitat de culori, cu culori terne: negru, kaki si maro; necesita atentie în aplicare; pot da degradari ale celulozei datorita formarii acidului sulfuric în materialul vopsit; nu sunt scumpi, se folosesc pentru vopsirea materialelor de calitate medie datorita pretului.

Se folosesc pentru produse textile grele din bumbac, precum si pentru in si iuta.

De cada

Domeniu incomplet de culori (fara rosu stralucitor) dar adecvat; necesita îndemânare în aplicare; prezinta cele mai bune rezistente; sunt scumpi, au scazut în popularitate prin aparitia si folosirea mai intensa a colorantilor reactivi.

Se folosesc pentru produse din bumbac de înalta calitate; se folosesc mult în vopsirea produselor tip denim.